суботу, 25 липня 2015 р.

«Ніч у Львові». Враження

Всім привіт!
 Не міг не поділитись з Вами ляпотою, яку побачив рамках «Ніч у Львові».



Щоправда ніч, це надто голосна назва, як на мене, доцільніше було б «Вечір у Львові», бо окрім хіба, що нічного кінопоказу в найактивнішому парку (парк культури ім. Б. Хмельницького), всі атракції, що розташовувались поблизу центру, закінчувались о півночі (прямо, як у Попелюшці).   Хоча можливо це і на краще, адже погода не дуже сприяла стоянню у чергах. Однак, останні у зв’язку із погодними примхами меншими не ставали.
Програма заходу була доволі обширною, та охоплювала багато локацій, а тому довелось обирати найцікавіші. Хоча цікавіть і зазнала фіаско перед жадністю.))) Але про все попорядку.
На маленькій нараді напередодні, було вирішено, що обов’язковими для відвідування будуть: Підземелля гарнізонного храму Петра І Павла; Верхні нави гарнізонного храму Петра і Павла; кінопоказ в парку ім. Б. Хмельницького та виступи джазового колективу у ротонді в парку ім. І. Франка, екскурсія від Ілька Лемка «Оборонний Львів. Облоги м. Львова».
Хоча й мучила цікавість щодо майстеркласу з виготовлення вітражного скла, однак ціна (120 грн. з людини, а платити довелося б за трьох), а також маленька нотка скупості взяла вгору((
І так, чемно вистоявши близько години, ми таки змогли потрапити до підземель бувшого єзуїтського костелу. І хоч, як згодом вияснилось, нижні рівні ще не вивчені та не розкопані, однак те що відкрито для оглядин викликає захоплення. Особливо труна 19 ст. виготовлена із матеріалу зовні/ схожого на граніт.

Згодом, майже без черги, нам вдалось потрапити на верхні нави того ж таки храму. Це було ще крутіше, ніж очікував. Однак, радянський період наклав свій період у красоту храму, що знайшло свій прояв у замальованих розписах стін верхніх Нав. Найбільше мою, увагу привернула шафа, всередині якої є вівтар призначений для молитви, та відправлення служби. Щоправда розписи цієї шафи-вівтаря заклеєні сторінками математичних книг 19-20 ст. Однак таке варварство вчинили вже не радянські сотлдати/люде/чиновники, а що найцікавіше, представники Австрійської імперії, які мали свої порахунки з орденом єзуїтів.
Оскільки було холодно, та падав легкий дощ, було вирішено попити вина, і продовжити вечірні променації Львовом на другий день.
Хоч тепліше і не стало, однак на екскурсію ( тяжко так називати той захід, адже з місця за 1,5 год. ми так і не зрушили) з Ільком Лемком ми притопали. Було захоплюючи цікаво. Не буду переповідати суть, але рекомендую сходити і послухати. Особисто для себе зробив висновок, що історія дуже неоднозначна тітка, і рівняти події під одне бачення, або визнавати якесь трактування єдиновірним, є грубою помилкою.
Похід в ротонду був цікавий і релаксовий, адже послухати старих блюзвиконавців, то є завше в радість)))

Трішки знимок з того всього:

Немає коментарів:

Дописати коментар